Uitgeregend

010.JPGEr was regen aangekondigd voor vandaag en die is er ook geweest … en hoe. Het is geen minuut droog geweest. De regen varieerde van miezerig tot stortbuien.

Wat doe je dan ? Dan zoek je een binnenactiviteit en mijn keuze viel op de Jersey War Tunnels.

Wereldoorlog 2 was nog maar net begonnen of er werd in Whitehall al beslist dat de kanaaleilanden (Jersey, Guernsey en Alderney) “niet, we herhalen niet, zullen worden verdedigd tegen een buitenlandse invasie”. Op 5 juli 1940 werd Jersey “bezet gebied”. En zoals overal in “bezet gebied” duurde het niet lang of Organisation Todt ging aan de slag. Bunkers, commandotorens, geschutsposten en ook een groot ondergronds complex dat ze Ho8 noemden: Hohlsgangsanlage 8.

Twee jaar werd er door 5.000 dwangarbeiders aan gewerkt. Onder hen vooral Russen en Spanjaarden maar ook Belgen, Nederlanders en Fransen. Minstens 22 van die arbeiders lieten er het leven.

Nu is het complex omgebouwd tot museum waarin de bezettingstijd wordt herdacht. En op een regenachtige dag als vandaag is het helaas ook een heel populaire bestemming. De bus naar ginder zat overvol. Aanschuiven aan de kassa. De start van het bezoek ging ook traag maar die file loste zich vrij snel op.

Ook de terugweg met de bus leek een drukke bedoening te worden. Dat heb ik echter listig opgelost. Ik heb een bus genomen waarvan ik wist dat ze wegreed van St. Helier maar niet veel verder op zou terugrijden. Gevolg : ik had een mooi zitplaatsje en toen ik terug aan de War Tunnels kwam zag ik mensen op de bus stappen die daar samen met mij hadden staan wachten. Ik was vroeg terug in het hotel maar met een boek in de zetel kan ook vakantie zijn.

Voor morgen voorspellen ze terug beter weer. Ik hoop het maar zodat ik terug een wandeling kan maken.

 

011.JPG

047.JPG

052.JPG