Genadeslag

In het Edgar Allen Poe museum in Richmond, Virginia wordt een lijk gevonden. Niet zomaar een lijk. Het slachtoffer is niet alleen gevild, het is ook nog eens onthoofd.

Op enkele duizenden kilometers afstand, in de Bibliotheek van Trondheim, Noorwegen wordt ook een onthoofd en gevild lichaam gevonden. Is er een internationale seriemoordenaar aan het werk of is het toeval ?

De Noorse rechercheur Odd Singsaker, keert na een lange afwezigheid terug en wordt op de zaak gezet. Hoofdverdachte is de beveiligingsverantwoordelijke van de bibliotheek, Jon Vatten.

Als blijkt dat er een oud en waardevol manuscript, geschreven op mensenhuid, verdwenen is wordt er een link gelegd met de moord in Richmond. De jonge Amerikaanse politievrouw, Felicia Stone, vertrekt naar Noorwegen om samen met Singsaker de zoektocht naar het manuscript, het Johannesboek, en natuurlijk de moordenaar te starten.

Zo begint “Genadeslag”, het debuut van Jørgen Brekke. Het is niet de beste historische thriller die ik al gelezen heb maar hij was wel heel onderhoudend en vlotlezend. De historische intermezzo’s die je als lezer terugbrengen naar de 16de eeuw en het begin van de anatomie zijn aardig meegenomen.

 

Knipsel.JPG

 

Eigenlijk kan ik over dit boek zeggen wat ik over het vorige boek heb gezegd : prachtige treinliteratuur. Het volgende boek op de leeslijst is weer in de taal van Shakespeare : The Book of Lies door Brad Meltzer.