Het Armageddon Complot

Lang geleden zag ik een boek liggen dat me wel interesseerde. Het verhaal ging over een jonge kerel die bij archeologische opgravingen in Israël in een 2000 jaar oud graf een handleiding vond van een videocamera die pas twee jaar na de ontdekking van het graf op de markt zal komen.

Onderzoek wijst echter uit dat het boekje wel degelijk 2000 jaar oud is. Er is maar één mogelijkheid: een tijdreiziger is op één of andere manier in het Israël van de tijd van Jezus terechtgekomen en hij had een videocamera bij. Een video camera betekent mogelijk ook videobeelden en wie weet … videobeelden van Jezus.

Dat boek had als titel “Het Messias Mysterie” en betekende de grote doorbraak voor de Duitse schrijver Andreas Eschbach. Ook zijn andere in het Nederlands verschenen boeken werden onmiddellijk aangekocht en verslonden.

Toen ik een kleine twee weken terug in de Standaard Boekhandel passeerde en het nieuwste boek van Eschbach zag liggen heb ik ook weer onmiddellijk toegehapt. Blijkt dat dit boek, Het Armageddon-complot, het vervolg is op Het Messias Mysterie. Al is het eigenlijk ook de prequel. Klinkt ingewikkeld maar dat kan ook niet anders bij tijdreizen.

Samuel Barron, een van de rijkste mannen ter wereld en fanatiek Christen, wil de Bijbel waarheid laten geworden. Hij wil het einde der tijden, de grootste en meest vernietigende oorlog allertijden en de definitieve strijd tussen de machten van het goede en kwade … het Armageddon, laten plaatsvinden. Daarvoor heeft hij materiaal nodig uit het graf, meer bepaald de videocassette waarin Osmium, een zeldzaam metaal, zit verwerkt. Hij wil een ploeg tijdreizigers, waaronder zijn zoon Michael, naar Israël terugsturen zodat ze Jezus na zijn verrijzenis kunnen meebrengen naar het heden.

Ondertussen heeft John Kaun, de mediamagnaat die destijds de opgravingen financierde zijn leven helemaal omgegooid sinds hij die fameuze videobeelden heeft gezien. Hij is nu directeur van een chipsfabriek, gelukkig getrouwd en vader van een schattige dochter. Zijn dochter krijgt echter een leukemie. Een mergbeendonor is de enige optie maar door de zeldzame bloedgroep nagenoeg onvindbaar.

Dan herkent Kaun iemand in een shopping center. Iemand die hij enkele jaren terug op een video heeft gezien …

Loopt alles goed af of is de wereld echt aan zijn einde ? Daarvoor moeten jullie het boek maar lezen. Ik heb er in ieder geval weer van genoten; Eschbach is niet voor niets één van mijn favoriete auteurs. Het boek heeft me geboeid van de 1ste tot de 494ste pagina. De gevaren van religieus fanatisme, de tegenstellingen van tijdreizen. Gewoon boeiend.

Ook het volgende boek zal me terugbrengen in de tijd : Lamentation, de nieuwste van C.J. Sansom  met Matthew Shardlake, de 16e eeuwse advocaat in de hoofdrol.

 

armageddongroot.JPG