Staking

staking3.JPGHet leek vandaag wel een doordeweekse dag in juli. Zonnig en droog weer. Heel weinig verkeer op de baan. Als de bomen er niet goudbruin hadden uitgezien tenminste.

Neen, het was toch eind november. Omwille van de regionale staking was ik een halfuurtje vroeger opgestaan en daarna ook een halfuurtje vroeger vertrokken richting Antwerpen. Met de auto uiteraard want treinen zouden er waarschijnlijk niet rijden.

Er was echter zo weinig verkeer dat ik al om twintig over zes aan mijn bureau zat. Gelukkig was bij ons vandaag het stakingsregime van toepassing. Dat betekent dat onze uren beginnen te tellen vanaf 7u in plaats van 7u30. Ook andere collega’s waren vroeger dan anders op ’t werk. Uiteindelijk heb ik een uur meer gewerkt dan op gewone dagen.

Van de stakingsacties zelf hebben we weinig of niets gezien. Vanop de 9e vedieping zag ik wel de zwarte rookpluimen van de verschillende brandjes aan de piketten in de haven maar verder dus niet. Alle angst voor afgesloten kruispunten op de Singel was gelukkig overbodig geweest.

Over de staking zelf ga ik niet veel zeggen. Ik vind het ook niet prettig dat de regering weer bij mij komt aankloppen om het gat in hun begroting te vullen en niet bij de mensen die het geld hebben. Maar dat lijkt me geen reden om te gaan staken. De regeringen van de afgelopen 25 jaar zijn ook altijd bij mij komen aankloppen. En die regeringen hebben alle kleuren gehad : roomsrood, paarsgroen, blauwgeel …

Ik vind het dan ook hypocriet om nu ineens op straat te komen en “de boel plat te leggen”. Het verschil met deze regering ten opzichte van alle vorige regeringen is het feit dat deze regering het openlijk toegeeft dat ze geld komen halen. Ik vind het trouwens nog hypocrieter dat politici die de afgelopen 15 jaar aan de macht zijn geweest, nu de huidige regering zaken verwijt waar ze zelf nooit iets aan gedaan hebben.