Eerste indruk

Eerste indrukken zeggen veel maar gelukkig ook niet alles.

Na het lezen van het eerste Bernie Gunther verhaal, Een Berlijnse Kwestie, van Philip Kerr snapte ik niet onmiddellijk waarom iedereen vond dat ik het móest gelezen hebben. Het was weliswaar geen slecht boek maar toch ook niet super.

Het boek was echter enkel te vinden in trilogievorm te vinden, samen met Het handwerk van de beul en Een Duits requiem. Het tweede verhaal was al gevoelig beter. Gisteren heb ik het derde verhaal uitgelezen en dat was nog beter.

Een Duits Requiem speelt zich af in 1947. De oorlog is voorbij en het verslagen Duitsland wordt geregeerd door de geallieerde troepen. Gunther heeft het Oostfront en het daaropvolgende krijgsgevangenschap in Rusland overleeft. Het leven in Berlijn is echter geen lachertje.

Wanneer Gunther wordt gevraagd om ex-collega Becker, ondertussen een zwarthandelaar geworden, van de galg in Wenen te redden grijpt hij die kans, ook al omdat zijn echtgenote blijkbaar vreemd gaat met een Amerikaans officier.

De levensomstandigheden in Wenen mogen dan al iets beter zijn, verder blijkt het dezelfde politieke puinhoop te zijn met spionnen, dubbelspionnen, contraspionnen en een hele hoop zwarte handel te zijn. Tijdens zijn onderzoek stuit Gunther dan ook nog eens op een ondergronds netwerk van voormalige naziofficieren en oorlogsmisdadigers.

Een Duits Requiem is veruit het beste van de drie verhalen. De sfeer in het na-oorlogse Wenen zoals beschreven in het boek doet enorm denken aan The Third Man, de film met Orson Welles naar het boek van Graham Greene. Als ik was voortgegaan op mijn eerste indrukken dan had ik het derde boek waarschijnlijk nooit gelezen en dat zou zonde geweest zijn.

Het volgende boek, waar ik vanmorgen aan begonnen ben, is niet Lamentation van C.J. Sansom geworden. Toen ik afgelopen zaterdag even binnenliep bij Standaard Boekhandel zag ik immers de nieuwste van Andreas Eschbach liggen : Het Armageddon-complot. Er zijn verschillende auteurs die ik heel graag lees maar als ik er echt één zou moeten uitkiezen als favoriet dan komt hij waarschijnlijk als winnaar uit de bus. De eerste pagina’s zijn alvast veelbelovend.

 

trilogie1.JPG