Paleis 12

November is concertmaand dit jaar.

Vorige week woensdag stond Saxon op de kalender, gisteren was het de beurt aan Peter Gabriel. Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van So! trekt hij gedurende twee jaar de wereld rond om deze heuglijke gebeurtenis te vieren.

Het concert kan in drie delen worden opgesplitst. Om te beginnen is er een korte akoestische sessie met een viertal nummers. Tijdens dit gedeelte blijven de zaallichten gewoon aan, net alsof ze aan ’t repeteren zijn.

Tijdens het vierde nummer, Family Snapshot, gaan de zaallichten plots uit en wordt overgeschakeld naar de full electric versie met een geweldige lichtshow erbij. Een zestal nummers, waaronder het eerste hoogtepunt van de avond, Solsbury Hill, kunnen we genieten van een fantastisch spektakel.

 

DSCN9064.jpeg

 

Dan begint het derde deel van de avond, alle nummers van So! zoals ze op de CD zijn verschenen (op de elpee hebben ze een lichtjes andere volgorde). Terwijl de eerste noten van Red Rain worden gespeeld zie je de rode regen op het podium naar beneden dwarrelen. Bij Sledgehammer mis je een beetje de knotsgekke video en bij Don’t Give Up ontbreekt de stem van Kate Bush (al wordt haar zangpartij fantastisch goed opgevangen door de achtergrondzangeres) maar verder blijft het een steengoed album.

 

DSCN9086.jpeg

 

We krijgen nog drie bisnummers met Biko als afsluiter. Dat nummer bezorgt me altijd kippenvel. Ik herinner me nog dat ik 1983 op de tonen van Biko de festivalwei van Torhout verliet om terug naar de auto te gaan. De stem van Gabriel is niet meer zo krachtig als dertig jaar geleden maar nog wel sterk genoeg om het nummer te dragen.

 

DSCN9005.jpeg

 

Gisteren was trouwens ook mijn eerste kennismaking met Paleis12, de nieuwe concertzaal in Brussel, toevallig of niet, gevestigd in paleis 12 van de Heizelpaleizen. Brussel is voor mijn Vorst Nationaal maar Paleis 12 heeft toch zijn voordelen. Het is goed bereikbaar en er is meer dan voldoende parking in de buurt (zelfs wanneer er wordt gevoetbald in het Koning Boudewijnstadion zoals gisteren). Door enkel Pepsi Cola te schenken en vooral Franstalig personeel in te schakelen scoren ze enkele minpunten maar daartegenover staan bijvoorbeeld wel gratis toiletten.