Joe Bonamassa

Het eerste concert van de winter was een voltreffer. Joe Bonamassa heeft gisteren zeker aan de verwachtingen voldaan.

Als ik eerlijk ben dan moet ik toegeven dat ik Joe Bonamassa tot gisteren eigenlijk niet kende. Maar de infotekst die ik via TeleTicketService kreeg sprak me wel aan. Ook het idee dat iemand zijn eigen voorprogramma verzorgt leek me wel leuk.

Bonamassa werd geboren in 1977. Hij groeide op in de muziekzaak van zijn vader en speelde bij wijze van spreken al gitaar voor hij kon lopen. Op twaalfjarige leeftijd trad hij al op samen met B.B.King. Enkele van zijn “helden” waren (en zijn) Eric Clapton, Rory Gallagher, Jeff Beck, Peter Green en Gary Moore.

Ook de muzikanten die hij gisteren bij had speelden al met de “groten”. Bassist Carmine Rojas speelde mee met David Bowie, Billy Joel, Carlos Santana, John Hiatt, Tina Turner en Stevie Ray Vaughn. Drummer Tal Bergman begeleide onder andere Billy Idol, Chaka Khan en Rod Stewart. Toetsenman Derek Sherinian trad op met Alice Cooper en KISS. Percussionist Lenny Castro speelde met Eric Clapton, Stevie Wonder, Tom Petty, Red Hot Chili Peppers en Fleetwood Mac.

In het “akoestische” voorprogramma liet hij zich ook nog begeleiden door Mats Wester en Gerry O’Connor (van The Dubliners). Achteraf gezien was dit eerste gedeelte beter dan het elektrische gedeelte dat we na de pauze te horen kregen. Akoestisch deed Bonamassa me vooral denken aan Ry Cooder. Ik zou de muziek misschien het best kunnen omschrijven als Countryfolkbluesrock. Maar misschien is “bangelijk goed” een betere omschrijving.

Na een heel korte pauze (amper genoeg voor een plasje en een pafje) begon dan het elektrische gedeelte. Hoewel ook dit gedeelte heel goed was sprak het me minder aan dan het stuk voor de pauze. Zoals zo vaak met bluesnummers ging hij af en toe een beetje “te ver” en duurden de solo’s iets te lang. Soms deed hij me denken aan Fleetwood Mac uit de tijd van Peter Green, andere momenten leek het meer het Ten Years After van Alvin Lee om bij het volgende nummer weer dichter bij Clapton aan te leunen.

In ieder geval, ik heb een geweldig concert gezien en als dit de graadmeter is voor het winterseizoen dan staan me nog enkele leuke avonden te wachten. En Joe Bonamassa heeft er een fan bij.

 

joe.JPG