Vrijheid

Al 6 dagen lang lees ik in alle museums die ik bezocht heb (en dat zijn er toch 16 ondertussen) dat de strijd om Normandië ook een strijd voor onze vrijheid was. Vandaag in het 17e museum was er van die vrijheid echter weinig te merken.

Op deze voorlaatste dag van mijn Overlordvakantie was Bayeux mijn eerste halte. Bayeux is uiteraard vooral bekend van zijn tapijt maar er is ook het Musée Mémorial de la Bataille de Normandie. Goed museum dat bij de inkom de liberators welkom heet maar ook het eerste museum waar het verboden is om te fotograferen. Nu lig ik daar niet wakker van. Ik ben nogal vrij goed in het nemen van foto’s zonder dat iemand het ziet. Terwijl ik in de clandestiniteit trok hoorde ik een man fulmineren tegen één van de museummedewerkers die daar rondliep. “C’est notre histoire en je ne comprends pas pourquoi ce m’est interdit de prendre des photos de notre histoire”. Hij heeft natuurlijk gelijk maar ik vond mijn stil verzet toch beter.

002.JPG

Na een wandeling doorheen het overigens leuke Bayeux heb ik dan Wereldoorlog II even achter me gelaten en ben ik iets verder in de tijd teruggegaan namelijk naar 1066. Toen beloofde de kinderloze Engelse koning Edward the Confessor de troon aan zijn neef William the Bastard, hertog van Normandië. Edward stuurde zijn schoonbroer Harold of Wessex naar Normandië om het goede nieuws over te brengen.

Bij het overlijden van Edward dacht Harold echter dat hij ook wel recht had op de troon en besloot om zelf koning te worden. Dat kon William uiteraard niet zomaar laten gebeuren en hij trok met zijn leger het kanaal over om de troon op te eisen. Tijdens de slag om Hastings in 1066 hakte William het leger van Harold in de pan en werd alsnog koning van Engeland. Sindsdien noemen ze hem William the Conqueror. Dat is in ’t kort het verhaal van het tapijt van Bayeux, één van de eerste stripverhalen ter wereld. 70 meter lang, een halve meter hoog en behorend tot het Unesco werelderfgoed.

044.JPG

031.JPG

Na enkele boterhammekes op een bankje aan de kathedraal van Bayeux trok ik naar Caen. Niet naar het centrum maar wel naar de rand van de stad waar de Mémorial de Caen ligt. Nu heb ik al behoorlijk goede museums gezien de afgelopen dagen maar dit museum is echt wel de max. Hier wordt het hele verhaal verteld, vanaf de ondertekening van de het verdrag van Versailles in 1919 tot de val van de muur van Berlijn in 1989. Het is ook een behoorlijk “hard” museum dat tot nadenken stemt. Vooral hun galerij over de gruwelijkheden van de Nazi’s en de Japanners zijn zwaar. Een aanrader.

056.JPG

Morgen is het alweer de laatste dag en vermoedelijk de enige dag die niet rond D-Day en Overlord zal draaien. Zoals het er nu naar uitziet ga ik een fikse wandeling in de omgeving van Cabourg maken.

107.JPG