Kosten

autokosten.JPGDe auto … Bijna iedereen heeft er wel één, sommigen hebben er zelfs meerdere. En we gebruiken hem ook veel, misschien wel teveel. We kunnen hem echt niet missen.

Ik geef toe, ik gebruik hem ook veel. Nochtans gebruik ik ook vaak het openbaar vervoer. Maar zo helemaal zonder auto ? Nee, dat zie ik echt niet zitten.

Nochtans, als je zo eens uitrekent hoeveel een auto echt kost op jaarbasis of per kilometer dan zou je toch beginnen twijfelen.

Ik doe dat al jaren … uitrekenen hoeveel mijn auto’s me kosten. En daar val je van achterover. Ik heb het dan niet enkel over de brandstofkosten maar over alle kosten. Aankoopprijs, onderhoud, verzekering, wegenbelastingen, autokeuring, boetes (al kan ik al mijn boetes van de laatste 25 jaar op 1 hand tellen). Het enige dat ik niet meetel zijn parkingkosten omdat dit gewoon niet haalbaar is.

Sinds 2005 hebben mijn auto’s me 29 cent per kilometer gekost. Dat komt overeen met een totale kost van bijna 40.000 euro ! En dat is toch een serieus bedrag of niet?

Ok, ik heb er veel voor terug gekregen. Ik heb het plezier gehad om met een auto te rijden en ik heb exotische vakantiebestemmingen zoals Wales, Schotland, Cornwall, Ierland, Bretagne, Devon en Northumberland kunnen bezoeken.

Maar wat er ook van zij … als je zoals vandaag je wagen gaat afhalen na een groot onderhoud en je krijgt een rekening van bijna 600 euro gepresenteerd dan doet dat toch even pijn.

 

autokosten2.JPG