Daar is hij weer

soisbelge.JPGDe titel van deze post had ook “Daar zijn zij weer”.

Met “zij” bedoel ik dan de bende van “Soi Belge et tais –toi”. Vorig jaar stonden zij voor het eerst op het podium van de Antwerpse Stadsschouwburg. Toen ik ergens in de herfst een mailtje kreeg dat ze ook dit jaar naar Antwerpen zouden komen heb ik geen moment getwijfeld en onmiddellijk een ticketje besteld.

Dat resulteerde in een plaatsje op Rang 1 Stoel 1 en een hele plezante avond. Ruim 3 uur passeerden de belangrijkste momenten van de afgelopen maanden de revue. Prins Filip die Koning Filip werd, Elio di Rupo en zijn regeringsproblemen, Yves Leterme en zijn flaters, Bart De Wever kon ook niet ontbreken en uiteraard moesten ook de Panda’s even langskomen.

Als je ooit eens de kans krijgen om ze aan ’t werk te zien dan moet je zeker gaan kijken. Het is echt heel grappig. Ze sleuren trouwens iedereen er even hard door, zowel de Walen als de Vlamingen. Een voorbeeldje : de Panda’s hebben gekozen voor Pairi Daiza en niet de Zoo van Antwerpen of Planckendaal omdat Panda’s nu eenmaal heel graag niets doen behalve ergens zitten en eten en waar kunnen ze zich dan beter thuisvoelen als in Wallonië ?

daarishijweer.JPGIn afwachting van de voorstelling heb ik mijn boek kunnen uitlezen. “Daar is hij weer” van Timur Vernes vertelt het verhaal van Adolf Hitler die in 2011, 66 jaar na zijn “zelfmoord” in de Führerbunker, wakker wordt op een verlaten veld in Berlijn.

Iedereen denkt dat hij een imitator van de “echte” Hitler is en het duurt dan ook niet lang of hij krijgt een gastrol in een talkshow op TV. Ondertussen denkt Adolf na over hetgeen een halve eeuw eerder is misgelopen en probeert hij zich aan te passen aan het nieuwe Duitsland. Hij wordt een hit op YouTube. Slaagt hij er in om de “fouten” uit het verleden recht te zetten ?

“Daar is hij weer” is een grappig boek waarin de huidige oppervlakkige samenleving op de korrel wordt genomen. Aangezien er soms verwijzingen zijn naar de hedendaagse Duitse politiek heb ik ongetwijfeld sommige grappen gemist maar dat maakt het niet minder grappig. Het toont wel aan hoe iemand via optredens op TV (gastoptredens in een talkshow of bijvoorbeeld deelname aan een heel populaire quiz) een hoop mensen kan wijsmaken wat hij maar wil.

Niet alleen grappig dus, ook stof tot nadenken.