Revelation

“Revelation” is het laatste boek van het Nieuwe Testament en is bij ons bekend als “Openbaringen”.

Maar het is ook de titel van het vierde boek avn C.J. Sansom rond advocaat Matthew Shardlake ten tijde van Hendrik VIII. Omdat het – voor zover ik weet – nog niet in het Nederlands is verschenen, heb ik het onlangs maar in het Engels gekocht. Ik weet dat geduld een schone zaak is maar als het goede boeken betreft heb ik geen geduld.

Het verhaal speelt zich af in het voorjaar van 1543. Catherine Howard, de vijfde vrouw van Hendrik VIII is ondertussen onthoofd en Hendrik heeft zijn zinnen gezet op een andere Catherine : Catherine Parr. Zij houdt hem echter af. Aartsbisschop Cranmer ziet dat huwelijk echter wel zitten omdat Catherine gekend is voor haar sympathie ten opzichte van de reformatie.

Shardlake werkt ondertussen aan de zaak van een jongeman die fanatisch bidt, opgesloten werd in het Bedlam Asylum en het gevaar loopt om op de brandstapel te eindigen als ketter. Shardlake vraagt zijn vriend en ex-monnik Guy Malton om de jongen te helpen.

Maar dan wordt een oude vriend van Shardlake op gruwelijke wijze vermoord. De Koninklijke lijkschouwer schort de zaak echter op. Shardlake belooft aan de weduwe van zijn vriend dat hij de moordenaar zal opsporen.

Voor hij het beseft staat hij bij Aartsbisschop Cranmer en moet hij samen met zijn assistent Jack Barak en Coroner Harsnet niet één maar twee moorden oplossen. Al snel volgen er nog andere moorden, de ene al gruwelijker dan de andere. Blijkbaar is er een seriemoordenaar op pad die de 7 plagen uit Openbaringen 16 in realiteit brengt …

Ruim 600 bladzijden lang mengt Sansom weer fictie en non-fictie in een spannende thriller. Een echte aanrader voor fans van historische thrillers. Morgen begin ik aan de vijfde uit de Shardlake serie : Heartstone.

 

revelationgroot.JPG