Pavlov

PAVLOV’S DOG … Elke keer wanneer ik dit antwoord gaf op de vraag naar welk concert ik gisteren ging in de Vooruit in Gent waren de reacties : “nooit van gehoord”, “ken ik niet”, “wie is dat”.

Nu ja, onbegrijpelijk is dat niet. Ik verwacht niet dat iemand al gehoord heeft van Pavlov’s dog tenzij het misschien over de wetenschapper met zijn honden gaat (je weet wel, telkens de honden eten kregen gebruikte de man een bel en na een tijdje waren die beesten zo geconditioneerd dat ze, telkens de bel ging, dachten dat ze eten kregen. ’t Zal misschien iets ingewikkelder in elkaar gezeten hebben maar in grote lijnen was dat het wel.

De honden van Pavlov die gisteren in de Vooruit het beste van zichzelf gaven hebben daar echter niets mee te maken. Pavlov’s Dog is een progrock groep uit het begin van de jaren 70. Halfweg die jaren 70 zijn ze ermee opgehouden.

Zelf heb ik ze pas in de jaren 80 ontdekt. Het was vooral het stemgeluid van frontman David Surkamp dat mijn aandacht trok. Zijn stem (en ook wel hun muziek) deed me denken aan Rush en hun album 2112 dat toen, en nu ook nog, vrij goed scoort in mijn lijst van favoriete albums.

Hoedanook, ik was blijkbaar niet de enige die de groep nog kende want de Vooruit was helemaal uitverkocht. En niemand heeft het zich beklaagd van te komen. Tweeënhalf uur hebben ze ons geëntertaind en het was puur genieten. In tegenstelling tot andere old timers was de stem van Surkamp nog dik in orde.

Na afloop heb ik zelfs nog een CD gekocht. Het derde album van de groep dat aanvankelijk in 1976/1977 op de markt had moeten komen (maar door de platenmaatschappij werd tegengehouden) is nu beschikbaar op CD. De andere twee albums heb ik nog op elpee (voor de jongere lezers : dat zijn grote ronde schijven uit vinyl waar je een naald moest opzetten waardoor er geluid uit de boxen kwam). DSCN0903.jpg

Er staan voor volgend jaar trouwens nog wel enkele concerten van oude knarren op het programma:

  • 17-01-2014 : Suzanne Vega in het Kursaal Oostende
  • 25-03-2014 : Status Quo in de Lotto Arena (in the “frantic four line-up) met naast Parfitt en Rossi ook Coghlan en Lancaster !!!)
  • 25-05-2014 : The Eagles in het Sportpaleis

Ik hoop dan wel dat ik een parkeerplaats vind met iets meer plaats dan gisteren. Uitstappen en instappen langs de bestuurderszijde zat er niet in. Het werd dus klauteren over de passagiersstoel. Onbeslist

DSCN0925.jpg