Battle of Britain

01.JPGTerug in het land !

Ik was gisteren al een eindje onderweg naar Hull en wist nog steeds niet waar ik nog een halte zou inlassen. Tot ik een pitstop maakte aan Wetherby Services. Daar zag ik plots een leaflet van het Yorkshire Air Museum in Elvington en toen was de keuze snel gemaakt. Deze oude luchthaven, waar het 609de Squadron van Bomber Division gestationeerd was is tegenwoordig een museum en het was een eeuwigheid geleden dat ik daar nog eens op bezoek was geweest.

En ik heb het me niet beklaagd. Voor een WWII adept is dit echt een aanrader. Ondanks het feit dat deze basis in het noorden van Engeland ligt voel je er toch een beetje de Battle of Britain sfeer. De muziek van Glenn Miller en Vera Lynn die door de tannoyspeakers klinkt helpt ook wel. Er zijn 19 gebouwen, waaronder de controletoren, die elk hun eigen onderwerp hebben. En er staan zowel (levende) vliegtuigen die elk moment in actie kunnen komen als enkele replica’s (uiteraard van de Supermarine Spitfire en de Hawker Hurricane). Je krijgt er zonder problemen een paar uur gevuld.

 

03.JPG

Van daar was het nog een uurtje rijden naar Hull en daar had ik een beetje geluk. Ik zag dat alle auto’s vóór mij via de douane moesten passeren (koffer achteraan open, motorkap open, met de spiegels onder de auto …) maar ik mocht gewoon doorrijden. Meestal ben ik wat dat betreft de sigaar (ze hebben zelfs eens de drugshond in mijn auto losgelaten op een heenreis) maar vandaag dus niet.

19.JPG

De overtocht zelf was vrij rustig, op die paar dronken Britten die me om 2u vannacht uit mijn slaap hebben gehaald na. Ik betrap me er wel op dat ik me, als veteraan wat betreft overtochten, meer en meer erger aan de nieuwelingen aan boord. Nu is ergeren wel overdreven. Ik begrijp wel dat het voor hen allemaal nieuw is en dat ik de routine wel ken, maar ik begrijp niet waarom je een hele avond met je boarding card in de hand moet lopen. Mijn ego werd wel een beetje gestreeld toen ik bij het binnenkomen van het restaurant werd begroet met de woorden “Nice to have you back on board, Sir”. Zowel de heenweg vorige donderdag als de terugweg gisteren werden namelijk op de Pride of Bruges gemaakt en de restaurantverantwoordelijke herkende me nog. Ik vraag me wel af wat die Duitsers achter mij in de rij daarvan vonden.

09.JPG

Volgend jaar is de kans dat ze me bij P&O zien wel klein. De “grote” vakantie brengt me in 2014 normaal gezien immers naar Frankrijk. Niet alleen is het dan 70 jaar geleden dat de landing in Normandië plaatsvond, het is ook 100 jaar geleden dat de eerste wereldoorlog begon. Als geschiedenisliefhebber moet ik dan naar onze zuiderburen. Misschien zit er in het voorjaar nog wel een kleine trip naar het Verenigd Koninkrijk in maar als die er komt dan zou dat wel eens het eiland Man kunnen zijn (en dan nog het liefst tijdens de TT-week. Maar zover zijn we nog niet. Nu nog enkele dagen uitrusten en dan terug naar de collega’s bij VIVIUM.