GMM

Het waterskiën heb ik gisteren maar gelaten voor wat het was maar naar Dessel ben ik wel geweest. Ik was eerst van plan om met de auto naar het station van Mol te rijden en vandaar met de fiets naar Dessel maar ik ben toch maar gewoon met de auto naar Dessel gereden (nadat Jan Bakelants de tweede rit in de Ronde van Frankrijk had gewonnen).

Zo laat vertrekken heeft behoorlijk wat voordelen. Er is helemaal geen file onderweg (op een halfuurtje was ik daar). En bovendien zijn er ook al mensen die vertrekken waardoor er enkele vrije parkeerplaatsjes zijn, heel dicht bij het festivalterrein. En aan de ingang moet je helemaal niet aanschuiven om je ticketje om te ruilen tegen een festivalbandje.

Ik heb maar drie optredens “meegenomen”. Om 19u stond In Flames op de main stage, goed voor een uurtje Zweedse death metal. Net iets te weinig melodie en iets te veel “f**k’s” naar mijn zin.

Daarna een bezoekje gebracht aan de Marquee 1 voor een stukje Epica en die konden me wel bekoren. Ze haalden niet het niveau van hun landgenoten Within Temptation maar ik hou wel van die gothic rock.

Om 21u was het dan de beurt aan Iron Maiden, de reden waarom ik dit jaar naar naar de Graspop Metal Meeting ben getrokken. Het eerste “echte” concert dat ik heb gezien was KISS tijdens hun Unmasked Tour in 1980 (op uitnodiging van mijn leraar Biologie notabene). En wie hadden zij bij als voorprogramma ? Juist, Iron Maiden. Ze waren begin 1980 wel eens in Kortrijk geweest maar ik moet dus wel één van de eerste Belgen zijn geweest die Iron Maiden aan het werk heb gezien.

En vanaf het begin vielen ze me in de smaak. In 1982 en 1988 ben ik nog eens terug geweest maar daarna is het er niet meer van gekomen. Na 25 jaar was het dan ook de hoogste tijd om te zien of ze “het” nog hadden. En ja hoor, ze kunnen het nog. Bijna twee uur hebben ze het beste van zich gegeven.

 

maiden1.JPG

maiden3.JPG

Het volgende nummer hebben ze gisteren niet gespeeld maar is wel één van die nummers waarmee ze op 21 september 1980 indruk op me hebben gemaakt.

 

Volgend weekend zal het weer totaal iets anders worden: Na Fir Bolg oftewel het festival van de ronde mannen. Daar staan onder andere De Nieuwe Snaar, Buurman, Shantalla, Johan Verminnen en Laïs op het programma.