NIMBY

staking.jpgNIMBY … afkorting van Not In My BackYard.

Een regel die volgens van toepassing voor het merendeel van de Belgen. Iedereen wil dat er iets gebeurt zolang de anderen het maar doen en ze er zelf maar geen last van hebben. Enkele voorbeelden ?

Iedereen klaagt steen en been over de verschrikkelijke toestand van ons wegennet. Als ze er aan beginnen te werken tijdens het zomerverlof dan is het van “kunnen ze dat niet vóór of na de zomer doen wanneer wij niet met vakantie moeten vertrekken ?”. Riskeren ze van de werken op een ander moment te beginnen dan is het van “kunnen ze dat niet tijdens de zomervakantie doen wanneer wij niet moeten gaan werken ?”

Iedereen is ervan overtuigd dat “ritsen” aan opritten van de autostrade nuttig is. Alleen is ook iedereen ervan overtuigd dat dit alleen werkt wanneer er achter hen wordt ingevoegd zodat ze zelf geen 5 seconden tijd verliezen.

En zo kan ik blijven doorgaan. Eén van de mooiste voorbeelden krijgen we morgen op ons bord : de nationale staking van de ambtenaren. Dat betekent geen trein, tram of bus en waarschijnlijk veel miserie op de weg. Ze staken zogezegd omdat ze langer moeten werken. Maar volgens mij klopt dat niet. Ze moeten niet langer werken want de pensioenleeftijd blijft immers 65. Het is wel zo dat ze langer moeten wachten om vervroegd op pensioen te gaan. So what ? Iedereen is ervan overtuigd dat we langer en langer zullen moeten gaan werken willen we ons pensioenstelsel leefbaar houden. Alleen lijkt iedereen ervan overtuigd dat het de ANDEREN zijn die langer zullen moeten werken.

En zeg nu zelf … zoveel om over te klagen hebben die ambtenaren toch niet ? Ze zeggen wel vaak dat ze het slechter hebben dan “in de privé” maar ik ken geen enkel bedrijf “in de privé” waar je per jaar recht hebt op 20 ziektedagen die je bovendien kan opsparen wanneer je eens niet ziek bent geweest (Bpost). Ik ken evenmin een bedrijf waar dokters- en apotheekkosten worden terugbetaald door de werkgever (Pidpa). En als het “in de privé” dan toch zoveel beter is, waarom beginnen dan alle ambtenaren te steigeren zodra ze het woord “privatisering” horen vallen ? Zou het dan toch niet beter zijn ?

Wat er ook van zij … zij hebben een extra dagje vakantie en wij moeten maar zien dat we op ’t werk geraken (zodat we belastingen kunnen betalen om het loon en pensioen van de ambtenaren te betalen).