Batterijen opladen

Het moet één of twee seizoenen geleden zijn geweest dat ik op Beste Zangers (de Nederlandse inspiratie voor Liefde voor Muziek op VTM) Tim  Akkerman aan het werk zag. Hij viel me wel in de smaak en toen ik zag dat hij opnieuw op tournee ging en ook Tilburg aandeed was dat genoeg reden om er nog eens een weekendje op uit te trekken.

We boekten een huisje in Landal Kaatsheuvel en van hieruit vertrekken we zo dadelijk naar Tilburg.

We zijn niet rechtstreeks naar hier gekomen maar zijn in de buurt nog een wandeling gaan doen. De Loonse en Drunense Duinen liggen hier ook vlakbij en het Landgoed Plantloon sluit daar mooi bij aan.

De auto lieten we achter op de parking aan De Galgewiel in Waalwijk.

We waren als eens eerder in de Loonse en Drunense Duinen maar deze noordkant deden we nog niet. Het  was dan ook totaal anders met veel bos en nagenoeg geen stuifzand.

Maar wel heel mooi en rustig wandelen. De rode wandeling is 4,5 km lang.

Het gebied sluit in het zuiden aan op de Loonse en Drunense Duinen en in het noordoosten, aan de overzijde van het Afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch-Drongelen, op de Baardwijkse Overlaat. Sinds 1994 maakt het deel uit van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, maar het heeft een ander karakter, namelijk een landgoedkarakter. Er zijn namelijk lanen, weilanden, bossen en enkele boerderijen.

In het noorden van het gebied ligt het langgerekte Galgenwiel, dat is ontstaan op 4 maart 1658 bij een doorbraak van de Beerse Maas. Hier komt onder meer moerashertshooi voor. In de bossen huizen roofvogels en uilen. De graslanden zijn broedplaatsen voor weidevogels.

Iets zuidelijker loopt nog een stuk van de Turfvaart, welke Paul van Haastrecht, heer van Venloon, in 1396 liet aanleggen. De heer van Waalwijk, Foijken Foijkenszoon, was het daar niet mee eens en wilde tol over de turfvaart heffen. De opvolger van Paul, Dirk van Haastrecht, richtte toen in het uiterste noorden van het gebied een galg op om aan te duiden dat het zijn rechtsgebied betrof, waar de heer van Waalwijk niets over te zeggen had. Aldus komt het Galgenwiel aan zijn naam. Vanuit ‘s-Hertogenbosch werd een strafexpeditie naar Waalwijk gehouden. De stad werd ingenomen en Foijken vluchtte. Er werden nog twee radkruisen naast de galg neergezet, waarop twee misdadigers geradbraakt werden. Dit alles om te onderstrepen dat dit gebied tot Venloon behoorde. In 1445 echter kwam in Baardwijk een zekere Dirk van der Merwede aan de macht. Baardwijk behoorde tot het Graafschap Holland. Dirk trok met gewapende mannen het gebied in en saboteerde het turftransport naar ‘s-Hertogenbosch. Hij probeerde Waalwijk onder Hollands gezag te brengen en tegelijkertijd ook het gebied dat nu Plantloon is. Het kwam tot een proces dat in 1481 door Paul van Haastrecht jr., de toenmalige heer van Venloon, gewonnen werd. Dirk en zijn nakomelingen moesten zelfs de Turfvaart weer in orde maken. De schulden werden echter kwijtgescholden en de oorlog was voorbij.(Bron : Wikipedia)

Een gedachte over “Batterijen opladen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s