Hanzestad Harderwijk

Tweede volledige dag in de Veluwe.

Voor vandaag had ik een fietsknooppuntentocht uitgestippeld die ons via Nunspeet naar het Veluwemeer zou leiden en dat meer bleven we volgend tot in Harderwijk waar een korte stadswandeling maakten en waar we aan de oever van het meer onze lunch namen.

Harderwijk is meer dan het dolfinarium. Het is eeuwenoude Hanzestad die in 1231 als Herderwich al stadsrechten kreeg. Van 1648 tot 1811 was er een universiteit.

Er is ook een Belgische link. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden bij de stad zo’n 15.000 Belgen in een interneringskamp ondergebracht. Later werd op de Harderwijkse begraafplaats Oostergaarde het Belgisch Militair Ereveld 1914-1918 ingericht. Hier worden 349 Belgen herdacht. Veel van hen zijn overleden aan de Spaanse griep.

Tot de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 speelde ook de visserij een belangrijke rol in de stad. Er werd gevist op onder andere haring, ansjovis, paling en garnalen. Gemiddeld 10 tot 15 procent van de beroepsbevolking werkte in deze sector. In de hoogtijdagen telde de vissersvloot zo’n 130 tot 160 geregistreerde vissersschepen. In 1913 kwam er een visafslag aan de haven, die in functie bleef tot 1967. Na de afsluiting van de Zuiderzee nam de visserij als bron van bestaan sterk af, industrie en toerisme namen die plaats in.

Het was verder weer zalig fietsen. Of het nu door het bos is of door de velden of langs het water of door de heide … het maakt niet uit.

De fietspaden zijn meestal perfect, al zijn ze soms wel een beetje te smal. Zo hebben we vandaag moeten filerijden achter twee zwaarbeladen fietsers die het even moeilijk hadden met een klimmetje.

Ik post hier dan wel elke dag foto’s maar eigenlijk is dat maar een fractie van wat je ziet. Dat is onmogelijk om op foto te vatten. En dan mis je ook nog de geluiden. Door een bos fietsen en honderden vogels horen zingen … hoe zet je dat op foto?

Knooppunten : 16 – 15 – 12 – 13 – 40 – 83 – 82 – 81 – 80 – 18 – 43 – 10 – 11 – 82 – 09 – 07 – 32 – 33 – 91 – 92 – 93 – 77 – 85 – 84 – 24 – 73 – 88 – 89 – 21 – 04 – 78 – 40 – 14 – 15 – 16

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s