De Piramide van Austerlitz

Tenslotte lag het voor me, het vergezicht. Een veelbelovend niets waarin alles kon gebeuren. En inderdaad, er was al iets. Waar ben ik? vroeg ik aan de mensen eromheen. Men zei in koor: de Pyramide van Austerlitz. Ik voelde me ver van huis bij het horen van die woorden.Maar de mensen zeiden: tien kilometer van hier ligt het Venetië van het noorden.

In 1975 schreef Boudewijn De Groot deze tekst samen met oud-klasgenoot René Daalder deze woorden in het nummer Waar ik woon. En sinds ik Boudewijn de Groot ken is het één van mijn favoriete nummers. Al die jaren vraag ik me al af hoe die piramide van Austerlitz er dan wel moet uitzien en sinds vandaag weet ik dat omdat ik ze vandaag voor de eerste keer “in het echt” heb gezien. .Ze lag op de route van de eerste fietstocht die we tijdens deze fietsvijfdaagse gaan doen. Onderweg naar Vierhouten en de Veluwe hebben we een tussenstop gemaakt in Soesterberg.

Daar moeten we zeker nog eens naar toe wanneer we meer tijd hebben want Soesterberg was de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland. In 1913 maakte de Luchtvaartafdeeling (LVA) van het leger hier haar eerste vluchten. Vanwege bezuinigingen op defensie is de basis in november 2008 gesloten en opgeheven. Het grootste deel ervan wordt sindsdien beheerd als natuurgebied: het Park Vliegbasis Soesterberg.

We volgden knooppunten en ik was er van overtuigd dat de Piramide op onze route zou liggen. We zagen het ook vaak staan op de ANWB-paddestoelen maar plots stond daar piramide 2,4 km in de richting vanwaar we kwamen. Effe op het interweb en ja hoor, we waren te ver.

Op onze bandensporen teruggekeerd en aan de piramide (die vandaag niet open was) onze boterhammetjes opgegeten.

Op deze centrale plek in Nederland had de Franse generaal Auguste de Marmont in 1804 een legerkamp opgericht (Camp d’Utrecht) waar hij in een paar maanden tijd verschillende bataljons wist samen te smeden tot een groot, goed getraind leger, dat de Britse vijand zou kunnen verslaan bij een eventuele herhaling van de inval van 1799. Tevreden over de militaire kracht van het nieuwe leger, en tegen verveling bij zijn soldaten, liet De Marmont hen in de herfst van 1804 dit monument bouwen, geïnspireerd op de piramide van Gizeh die De Marmont in 1798 zelf had gezien tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon. Zelfs het door erosie blootgelegde trapvormige oppervlak van de Egyptische piramides liet hij imiteren. Het monument bestond uit een zandheuvel, aan de buitenkant bekleed met plaggen, als bescherming tegen winderosie. De bouw duurde 27 dagen. De totale hoogte was 36 meter, inclusief de 13 meter hoge houten obelisk. Het geheel kreeg de naam Mont Marmont ofwel Marmontberg. De Marmont had het plan om de Pyramide nog te verbeteren door de trappen van plaggen te vervangen door trappen van baksteen, en door bovenop een groot beeld van Napoleon neer te zetten in plaats van de obelisk, maar zover is het niet gekomen.

In de zomer van 1805 vertrok De Marmont met zijn leger naar Zuid-Duitsland en streed mee in de Coalitieoorlog die uitmondde in de Slag bij Austerlitz, de slag waarin Napoleon de Russen en Oostenrijkers vernietigend versloeg.

De naam Marmontberg werd in 1806, ondanks protesten van De Marmont, door Lodewijk Napoleon, de nieuwe koning van Holland, veranderd in Pyramide van Austerlitz. Tegelijkertijd hernoemde Lodewijk de handelsnederzetting bij het nabijgelegen legerkamp van Bois-en-Ville tot Austerlitz.

Na zijn vertrek uit Nederland in 1805 had De Marmont de bewaking van het monument en het vruchtgebruik van de nabijgelegen hofstede Henschoten in gebruik gegeven aan drie soldaten, Louis Faivre, Jean Baptiste La Rouche en Barend Philpsz, die tevens de piramide zouden moeten onderhouden. De houten obelisk begon spoedig scheef te zakken, en werd in 1808 afgebroken. In 1816 verkocht De Marmont de piramide met de bijbehorende grond aan de latere burgemeester van Utrecht, Hubert M.A.J. van Asch van Wijk.

In de 19e eeuw raakte de Pyramide in verval, en de zandheuvel werd vijf meter lager dan vroeger. In 1894 liet Johannes Bernardus de Beaufort, die zowel eigenaar was van het landgoed Henschoten, waarop de Pyramide zich bevond, als burgemeester van Woudenberg, de Pyramide gedeeltelijk herstellen, en hij voegde de huidige stenen obelisk toe. Ook deze obelisk ging enigszins scheef staan. De totale hoogte is sindsdien 33 meter, inclusief de 16 meter hoge obelisk. (Bron : Wikipedia)

Na ruim 35 km stonden we terug aan de wagen en konden we verder rijden naar Vierhouten waar we de komende dagen zullen worden vertroeteld door Bas en Valerie.

De route : fietsknooppunten 52 – 51 – 95 – 94 – 93 – 2 – 3 – 16 – 96 – 79 – 80 – 71 – 1 – 83 – 54 – 52 (vertrekken aan Apollo 234 – 3769 TJ Soesterberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s