Plantentuin Meise

Het is hier even stil geweest maar als je niets te vertellen hebt dan zwijg je toch best of niet? Al moet ik toegeven dat ik in de beginperiode van deze blog eens twee A-viertjes heb volgeschreven om te vertellen dat ik niks te vertellen had.

Maar om jullie nu lastig te vallen met … “ik heb in de tuin gewerkt” of “ik heb in de tuin gewerkt” of “het is zo verschrikkelijk druk op ’t werk” .. dat ga ik niet doen.

Vandaag daarentegen zijn we nog eens echt op uitstap geweest.

Gisteren hebben we dat eigenlijk ook al gedaan, toen zijn we namelijk even naar de “Vogelemèt” in Antwerpen geweest. Nu ja, naar Stripwinkel Beo en dan kom je daar automatisch. Vroeger kwam ik geregeld in de winkel maar sinds Corona en de lockdown is dat iets minder. Dan gingen de bestellingen via Internet maar er waren nu enkele nieuwe strips uitgekomen die ik toch even wilde bekijken en voelen voor ik er geld aan gaf. Resultaat … vrij veel geld achtergelaten in de winkel maar wel mooie strips toegevoegd aan de collectie.

En vandaag dus op uitstap … naar Meise, naar de Plantentuin.

De plantentuin werd opgericht tijdens de Franse tijd. Hij was gegroeid uit de tuin van het voormalige Nassaupaleis, waar in 1797 de École centrale werd gevestigd. De eerste directeur sprak van Le Jardin Botanique de Bruxelles. In 1822 kwam de plantentuin onder het beheer van de Société de Flore, om in 1829 te verhuizen naar de Kruidtuin en vandaar in 1958 naar de huidige locatie.

Het domein, 92 hectare groot, bevat de landerijen van het kasteel van Meise en het kasteel van Bouchout, een vroegere burcht van het huis Arenberg. In de bibliotheek van de Plantentuin Meise is ook de bibliotheek van de Koninklijke Belgische Botanische Vereniging gevestigd. Door het domein stroomt de Amelvonnebeek.

De levende planten (18.000 soorten) zijn onder meer ondergebracht in het Plantenpaleis, een kassencomplex met dertien publiek toegankelijke broeikassen. De plantentuin is ook gespecialiseerd in het bewaren van zaden van wilde planten in een zaadbank. Dit gebeurt in diepvriezers die koelen tot -20 °C. De zadencollectie bevat onder andere 211 wilde boonsoorten. Dit is de grootste collectie ter wereld.  (Bron : Wikipedia)

Wij kozen vandaag voor de Lentewandeling maar je kan verschillende routes volgen. We moeten zeker nog een paar keren terug want hebben nog maar een fractie gezien. Als we teruggaan dan nemen we zeker onze eigen boterhammetjes mee. Vandaag hebben we 35 minuten wachten op twee eenvoudige, zij het smakelijke, croque monsieur. 35 minuten dus. De mensen die na ons zaten hadden hun eten een uur vroeger besteld en hadden nog helemaal niks gekregen. Wij waren dus nog bij de gelukkigen.

Maar ondanks die valse noot toch een heel fijne dag gehad in Meise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s