Fietsen voor het goede doel

Na de midweek met moeder in Limburg was het gisteren weer alle hens aan dek in de tuin in Peulis. Dat onkruid verwijdert zichzelf niet en wanneer jij dan zoveel moeite doet om het wel te verwijderen dan komt het terug en terug en terug en … afin, je begrijpt het wel.

Vandaag niet in de tuin gewerkt maar wel gaan fietsen voor het goede doel. Top Team Putte doet volgende week mee aan de 1.000 km voor Kom Op Tegen Kanker en organiseerde vandaag nog verschillende fietstochten om nog wat centjes in te zamelen.

Wij kozen voor de 30 km.

Een heel mooie tocht die we afsloten met een lekker ijsje.

De rest van de dag weinig actief geweest. Een beetje luieren, een beetje lezen en een nieuwe spin ontdekken in de tuin. Vorig jaar hadden we al enkele tijgerspinnen, vandaag heb ik de kameleonspin leren kennen.

De gewone kameleonspin behoort tot de familie van de krabspinnen. Dat zijn “afwachtende jagers” die geen web weven, maar vaak urenlang roerloos zitten te wachten tot een prooi dicht genoeg genaderd is, om dan toe te slaan en direct hun gif te injecteren. Krabspinnen maken bij het bijten kleine gaatjes in de prooi. Daardoor zuigen ze het insect leeg zodat er na de maaltijd enkel nog een leeg omhulsel overblijft.

De gewone kameleonspin heeft de bijzondere eigenschap dat ze, zoals een kameleon, van kleur kan veranderen. Ze gaat meestal op gele of witte bloemen zitten en kan dan zelf ook een gele of witte kleur aannemen. Dat duurt soms wel enkele dagen. Dit is vooral een goede camouflage om aanvallers zoals vogels te misleiden. Of insecten haar ook minder goed opmerken door deze camouflage is niet zeker. De meeste insecten zien kleuren immers niet zoals mensen of vogels ze zien. Wel zeker is dat ze de spin meestal niet opmerken. Soms zie je hoe bijvoorbeeld een bij of een vlinder achteloos over de spin loopt om dan genadeloos gegrepen te worden. De gewone kameleonspin werd in 2006 verkozen tot ‘Europese Spin van het jaar’. (Bron : Natuurpunt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s