Lovenhoek

Voor onze zaterdagse wandeling trokken we van Peulis terug naar mijn Vorselaar. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat we, samen met mijn moeder, de “Kerstornamentenwandeling” zouden doen maar aangezien zij liever een namiddagje ging kaarten kozen Conny en ik voor de langere wandeling naar de Lovenhoek.

Vorselaar heeft een aantal gehuchten : het Heiken, het Vispluk, het Sassenhout, het Zegbroek en de Pallaaraard.

Dat laatste gehucht had meerdere woonkernen waaronder het Vroegeind en de Lovenhoek. Tot midden vorige eeuw stonden er in de Lovenhoek een tiental huizen. Nu resten er eigenlijk enkel nog een kapel en oude schuur die overblijven. 4

De woonkern was door een kerkepad verbonden met de parochiekerk. Wanneer de laatste sacramenten moesten worden toegediend op de Lovenhoek dan hadden mijnheer pastoor en zijn misdienaar een fikse wandeling voor de boeg.

De Lovenhoek was ook de uitverkoren plek voor jagers en stropers. Er was een café met de naam “In den loozen weireld”. 

De naam Lovenhoek zou komen van “Leuven”. Volgens een cijnsboek was het domein ooit eigendom van een familie Van Loeven.

Sinds 2007 is de Lovenhoek eigendom van Natuurpunt.

Het Kapelletje werd waarschijnlijk rond de eeuwwisseling gebouwd. Het werd in opdracht van ene Louis Verlinden gebouwd door Jozef van Orshaegen, beter bekend als Seppe Pluym van ’t Moleneind.

Wij hebben in ieder geval een wandeling van een kleine 9 km gedaan en daarmee ook nog het goede doel gesteund want het inschrijvingsgeld van 5 euro kwam ten goede van Vzw Op Weg. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s