De bossen van Havré

Ook voor vandaag werden nog vrij hoge temperaturen voorspeld. Daarom kozen we voor de meest bosrijke wandeling uit onze Lannoo Gids voor Henegouwen. Wandeling 15 uit die gids bracht ons naar Havré en zijn bossen.

Deze bossen hoorden ooit toe aan de prinsen de Cröy, hertogen van Havré maar zijn sinds zowat een eeuw staatseigendom.

Voor ons betekenden ze vooral veel schaduw die het aangenaam wandelen maakten.

We vertrokken op het dorpsplein aan de 16e eeuwse Eglise Saint-Martin. Al snel waren we het dorp uit en via heel smalle paadjes bereikten we de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Goedertierenheid. Deze kapel werd in 1625 gebouwd op de plaats van een lindenboom met een miraculeus Mariabeeldje.

Even later zaten we echt in de bossen van Havré. Het bos vormt met zijn eiken, essen, wilde kersenbomen, lariksen, dennen en andere boomsoorten een groene long in het hinterland van Bergen. Aan de rand van het bos zijn er ook ondergelopen steengroeven maar die zijn privé-eigendom en dus niet toegankelijk.

We passeerden ook de Chapelle Saint-Antoine-en-Barbefosse (die helaas ook afgesloten is voor het publiek. Al in 1382 stond daar in een put (barbefosse = kuil) een kapel toegewijd aan Antonius Kluizenaar. Er vonden enkele miraculeuze genezingen plaats zodat de bevolking van Bergen er tijdens een epidemie in 1382 massaal kwam bidden. Vanaf 1420 was de kapel de zetel van de ridderorde van Sint-Antonius. Maar nu staat ze dus afgeschermd door een groot hek en kan je ze enkel van op afstand bewonderen.

Net voor we terug aan onze vertrekplaats waren passeerden we nog het Kasteel van Havré en vooral zijn schitterende rozentuin. Al in 1266 werd er een kasteel vermeld. Het werd herhaaldelijk belegerd, vernield, vergroot en verbouwd. Aan het einde van de 16de eeuw herrees onder impuls van Charles Alexander de Cröy een indrukwekkend gebouw. Tal van beroemde gasten zoals Rubens, Van Dyck, Maria de Medici, Aartshertogin Isabella werden er verwelkomd. Na de Franse revolutie trad het verval in. In 1839 deed de familie de Cröy afstand van het domein.

In 1978 hebben enkele inwoners van Havré onder leiding van historicus Emile Poumon een vzw opgericht en is men begonnen met de restauratie.

Naast de ingang van het kasteel ligt een 6000 m² grote rozentuin die werd aangelegd in 1999-2000 en die zo’n 15.000 rozenstruiken van ruim 200 rozensoorten bevat. Ook andere bloemensoorten zijn overvloedig aanwezig. Enkel de tuin alleen is al zeker een bezoekje waard.

Na afloop stond er een kleine 10km op de teller. Dankzij de schaduwrijke bossen hebben we die goed kunnen verteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s