Moord is kinderspel

Bij zijn terugkeer naar Engeland na zijn overzeese baan bij de politie, deelt Luke Fitzwilliam een Londense treinwagon met Lavinia Pinkerton. Ze praat met hem over haar reden om naar Scotland Yard te reizen, in de hoop op een overeenkomst. Ze is van plan om een seriemoordenaar in haar dorp te melden en vertelt hem wie er is vermoord en wie er vervolgens zal worden vermoord. Amy Gibbs, Tommy Pierce en Harry Carter zijn vermoord, en Dr John Humbleby zal het volgende slachtoffer zijn. Deze vrouw doet hem denken aan een favoriete tante, dus hij antwoordt beleefd en herinnert zich wat ze zei.

De volgende dag leest Fitzwilliam in de krant dat Miss Pinkerton is aangereden door een auto vóór ze bij Scotland Yard geraakt. Hij verneemt ook dat Dr. Humbleby aan bloedvergiftiging is overleden.

Zoveel toeval bestaat niet en hij vertrekt naar Wychwood onder Ashe. Dankzij een vriend bij de politie kan hij zich voordoen als iemand die materiaal zoekt voor een boek omtrent geloof in hekserij en bijgeloof. Hij wordt opgevangen door Lord Gordon Whitfield en zijn verloofde Bridget Conway. Deze laatste is een nicht van zijn vriend.

Aan verdachten geen tekort in het kleine dorp., waaronder Mr. heer Abbott, de advocaat die Tommy Pierce uit zijn dienst ontslagen heeft; de dominee Mr. Wake, lokale predikant; de heer Ellsworthy, een antiekwinkeleigenaar die mentaal onstabiel lijkt, en Dr Thomas, de jongere partner van Humbleby.

De mensen in het dorp zien de doden als ongelukken. Amy Gibbs stierf na het verwarren van haar hoestmiddel met hoedenverf in het donker, Tommy Pierce stierf door het vallen van het dak van de bibliotheek tijdens het schoonmaken van de ramen, Harry Carter viel van een brug terwijl hij dronken was en verdronk in de modder, en Humbleby stierf aan een snee die besmet raakte. Luke komt te weten dat mevrouw Lydia Horton een ander slachtoffer was van deze ongelukken – ze herstelde van acute gastritis en werd beter voordat ze een plotselinge terugval kreeg en stierf.

Luke gelooft dat Ellsworthy de moordenaar is vanwege zijn mentale instabiliteit. Ellsworthy thuis zien komen met bloed aan zijn handen draagt bij aan dit beeld. Later op de dag zijn Luke en Miss Waynflete getuige van Whitfield die ruzie maakt met zijn chauffeur, Rivers, die Whitfield’s Rolls-Royce heeft meegenomen voor een joyride.

Luke vindt Rivers dood, geraakt door een decoratieve steen. Luke en Bridget realiseren zich dat ze verliefd zijn op elkaar, en Bridget vertelt Gordon over haar besluit om de verloving te verbreken. Sprekend met Luke, maakt Gordon een vreemde uitspraak. Hij beweert dat God mensen doodt die hem kwaad doen, door goddelijke gerechtigheid toe te kennen aan de boosdoeners. Whitfield vermeldt dat mevrouw Horton ruzie met hem had, Tommy Pierce deed spottende imitaties van hem, Harry Carter schreeuwde naar hem terwijl hij dronken was, Amy Gibbs was brutaal tegen hem, Humbleby was het niet eens met hem over de watervoorziening van het dorp, en Rivers gebruikte zijn auto zonder toestemming en sprak daarna respectloos tegen hem; en ze stierven allemaal kort daarna. Whitfield voorspelt dat Luke en Bridget, die hem onrecht hebben aangedaan, binnenkort ook hun lot zullen treffen.

De tijd dringt dus …

Moord is kinderspel (Murder is Easy) is een boek van Agatha Christie zonder één van haar meest bekende speurders met name Miss Marple, Hercule Poirot of Tommy & Tupence.

Maar dat is geen probleem. Het boek is, zoals eigenlijk al haar verhalen, spannende ontspannende lectuur met de nodige plotwendingen. Heel aangename vakantielectuur.

moord kinderspel

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s