De Lijst

Didier is huisman. Dorien, zijn vrouw, is een gepassioneerde politica die op het punt staat om nationaal door te breken. Samen hebben ze drie kinderen: hun oudste dochter Hannah die van het ene naar het andere vriendje fladdert en de tweeling Femke en Thijs. En er is natuurlijk ook nog de hond Pluto. Misschien een niet-alledaags gezin maar het leven lijkt hen toe te lachen.

Dan wordt het dorp opgeschrikt door een daad van vandalisme. Iemand heeft een omstreden kunstwerk vernield door er met een bouwkraan een grote sneeuwbal op te laten vallen.

Niet veel later wordt het dorp weer opgeschrikt. Een boom is moedwillig doorgezaagd zodat hij in zijn val een pas gerestaureerde kapel vernietigde. De heiligenbeelden hangen aan de takken van de gevelde boom. Als later nog een paard gruwelijk verminkt in een badkuip wordt teruggevonden begint er iets te dagen bij Didier. Eén en ander komt hem heel bekend voor.

Het feit dat zijn jeugdvriend Wouter, nadat hij in Australië een lange celstraf heeft uitgezeten wegens doodslag, terug in het land is brengt nog meer herinneringen terug. Herinneringen aan hun overleden vriend Dirk waarvan ze nog altijd niet zeker weten of hij nu viel of sprong van die stelling.

Maar ook herinneringen aan een lijst, een lijst die werd samengesteld onder invloed van een resem drugs, een lijst vol met krankzinnige ideeën om “wraak te nemen op de maatschappij”.

Wie heeft het tot zijn taak genomen om deze lijst af te werken? Dirk kan het niet zijn want die is dood. En wie zit er achter het AFD, de dader of daders? Samen met Inspecteur Verboven hoopt Didier achter de waarheid te komen.

De Lijst is het derde boek van Luc Boonen, de vrachtwagenchauffeur die zich ’s avonds achter zijn toetsenbord zet en boeken schrijft. Geweldig goede boeken trouwens. Zij debuutroman Uit de hoogte uit 2013 werd meteen genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Zijn tweede boek De Tafel wist me ook onmiddellijk te boeien.

Ik had dan ook hoge verwachtingen toen ik aan dit boek begon en Boonen heeft me niet teleurgesteld. Voor moorden of eigenzinnige politie inspecteurs ben je bij Boonen aan het verkeerde adres. Voor intelligente thrillers echter wel. Ik hoop dat er snel een vierde boek volgt.

boeken, luc boonen, de lijst