Verjaardag

kiekeboe1.JPGWe vieren een verjaardag vandaag !

Marcel, Charlotte, Fanny, Konstantinopel en Balthazar … ze worden allemaal 40 jaar. Ik heb het natuurlijk over de Kiekeboes, de populairste stripfamilie van het land. Het begon vandaag 40 jaar geleden met De Wollebollen.

Zelf heb ik Kiekeboe (toen nog zonder voornaam) leren kennen in 1983 toen Merho de Stripgidsprijs kreeg. Ik was toen al wel een verzamelaar, zij het kleinschalig en ik ging voor de eerste keer naar de Turnhoutse Striptweedaagse.

Op de tentoonstelling rond Kiekeboe was ik direct fan van de humor die Merho in zijn strips verwerkt. Ook het feit dat strips nog leuk ouderwets zwart-wit waren was een pluspunt.

Uiteraard zijn niet alle verhalen even sterk. Hij heeft een zwakke periode gehad maar zelfs de grote Marc Sleen heeft dat gehad. En hij zal nooit het niveau van Piet Pienter & Bert Bibber halen. Maar het blijft wel één van mijn favoriete reeksen. Vooral de realistische manier waarop hij de verzekeringswereld (waar ik tenslotte al meer dan 30 jaar werk) weergeeft heeft indruk op me gemaakt.

kiekeboe3.jpg

kiekeboe5.png