Diepe Wonden

Na de tweede wereldoorlog is Holocaust-overlevende David Josua Goldberg naar Amerika getrokken waar hij steenrijk is geworden. Hij heeft de banden met Duitsland echter nooit verbroken, ondanks de pijnlijke herinneringen. Zijn laatste jaren wil hij dan ook slijten in de buurt van Frankfurt. Zijn “oude dag” wordt echter bruut afgebroken. Goldberg wordt door een nekschot gedood. Naast het lijkt staat – in bloed geschreven – het getal 16145.

Bij de lijkschouwing doet de schouwarts een bizarre ontdekking. Op de arm van het slachtoffer vindt hij de resten van een bloedgroeptatoeage. Dergelijke tatoeages werden enkel bij de Schutz Staffel, de SS, gebruikt. Hoe kan een Jood, een overlevende van de kampen des doods, zo’n tatoeage hebben?

Het wordt nog vreemder wanneer kort daarna nog twee moorden worden gepleegd. De 88-jarige Anita Frings en de oude Hermann Schneider wiens kelder wel een Nazi-museum lijkt te zijn Ook hier staat telkens het getal 16145 in bloed geschreven.

Alle sporen lijken te leiden naar het domein van de steenrijke ondernemersweduwe Vera Kaltensee en haar drie kinderen Elard, Siegbert en Jutta.

Uiteindelijk zullen Oliver van Bodenstein en Pia Kirchhoff de oplossing vinden in het Oost-Pruisen van 1945.

Diepe Wonden is mijn eerste kennismaking met de Duitse schrijfster Nele Neuhaus. En wat een kennismaking is het geweest. Een heel boeiende thriller. De plot zit heel goed in elkaar. Na elke pagina wil je nog snel die volgende pagina lezen en de volgende en de volgende … Voor mijn volgende bestellingen bij ECI weet ik alvast wat ik moet kiezen want daar zijn er nog minstens 6 andere thrillers rond Pia Kirchhof beschikbaar.

wondengroot.JPG