Zwaargewichten

Knipsel.JPGHalfweg december heb ik het gehad over de reacties die je op sommige forums kunt lezen, vooral op die van www.hln.be.

Vandaag waren er ook weer enkele mooie voorbeelden terug te vinden. Bovendien werd op diezelfde website bewezen dat die klagers heel consequent zijn. Er zijn vandaag 3 artikels verschenen over verschillende ongevallen.

Om 7u30 ging het over twee kleine ongevallen op de aansluiting van de Antwerpse ring met de E19 en de A12 richting Brussel. Meer details werden niet gegeven, alleen dat het uren aanschuiven was van in Massenhoven (zo’n 20km verder dus). Aantal reacties van de lezers 2u na het verschijnen : 5.

Om 11u30 verschijnt een tweede artikel. Op de E40 was er een ongeval met een vrachtwagen en twee personenwagens. Om een onbekende reden week de vrachtwagen uit naar links. De E40 was volledig versperd. Binnen de 2 uur waren er 20 reacties, na 4 uur stond de teller op 42.

Om 17u37 verscheen dan het derde artikel. Op de E314 botsten 3 personenwagens op elkaar. Gevolg : minstens anderhalf uur aanschuiven. Reacties op dit artikel na 3u : zero !

Dat woord “vrachtwagen” werkt dus echt als een rode lap op een stier. En daar kan ik dus echt niet tegen. Mensen die absoluut niet weten wat de juiste oorzaak is van het ongeval. Mensen die vermoedelijk nog nooit de binnenkant van een vrachtwagen hebben gezien. Maar over één ding zijn ze het wel allemaal eens: de vrachtwagenbestuurder is een cowboy en het is met 200% zekerheid zijn schuld. En het niveau van sommige reacties is ook om te huilen:

kom&taar schreef : “al dat transport via de baan, ze zouden beter terug met boten beginnen.. die gaan minder snel en dus minder gevaar voor overdreven snelheid…”

samson123 schreef: “Een dode meer of minder doet er voor die paljaskes niet toe…… Zijn onze grote lichten van de regering er nog altijd niet van bewust dat een algemeen inhaalverbod misschien zinvol zou zijn??”

AllezAllez schreef: “Tiens, WEERAL een vrachtwagen. Echte wegpiraten zijn het”

Gelukkig ben ik niet de enige die zich ergert aan dergelijke uitspraken en die niet alle vrachtwagenchauffeurs over dezelfde kam scheren. Er komt dan ook regelmatig tegenreactie op dergelijke onzin. Ik weet wel dat er cowboys achter het stuur van zo’n tientonner zitten maar volgens mij niet meer dan er achter het stuur van een BMW of een Mercedes zitten. Ik weet wel dat, wanneer ik een vrachtwagen laat tussenvoegen of ruimte geef om ergens af te slaan, ik van 99% ervan een bedankje krijg. Bij gewone auto’s zal dat eerder 9% zijn.

En zo heb ik mijn “zaagstukje” voor deze maand ook weeral gehad.