Zele

aczele.JPGVoor het eerst sinds de Great North Run heb ik nog eens gelopen. Het was wel de bedoeling dat ik afgelopen donderdag al eens zou gaan lopen in Lier maar vanwege de regen had ik die afspraak afgezegd. Maar vandaag is er wel gelopen en meer bepaald in Zele. Daar organiseerde AC ZELE de 1ste Remember my First Run-Run. Een loop voor iedereen die ooit beginnen lopen is via Start-to-run of iedereen die gewoon zin heeft om gewoon te lopen.

AC Zele is de basis van de Kloddelopers en aangezien ik dit jaar tijdens de Roparun niet in Zele gepasseerd ben leek het me een uitgelezen gelegenheid om er nog eens bezoekje te brengen. Tenslotte is het voor mij in 2007 ook begonnen met de “start-to-run”. Dat gaf me ook de mogelijkheid om nog eens een klapke te doen met ex-Roparunteamgenoot en nu Kloddeloper Kurt. Hij moest echter sneller weg en beperkte zich tot 5km, ikzelf ben voor de 10km gegaan. Dat kwam neer op 10 rondjes door het park en 1 rondje over de piste. Uiteindelijk bleef de teller steken op 9,70km in 1u06 en dat is niet al te slecht. Na afloop kreeg ik nog een goedgevulde “goodies bag”.

 

zele.JPG

nesbo.JPGWat ik sinds mijn terugkomst evenmin gedaan heb is verder gelezen in de Oslo trilogie van Jo Nesbø. Deze 3 boeken heb ik gekocht omdat mijn leesbuddies uit Peulis een grote fan van zijn Jo Nesbø.Toen er bij ECI een actie “3 voor de prijs van 2” liep en die 3 boeken bij de keuzemogelijkheden stonden heb ik maar toegehapt.

De vakantie van de afgelopen dagen leken me perfect om eens kennis te maken met Harry Hole, hoofdpersonage uit de boeken.Het eerste deel van de trilogie, Roodborst (eerder uitgegeven als “wraakuur”, is ondertussen uitgelezen en het tweede deel, Nemesis (eerder uitgegeven als “zes seconden te laat” is halfweg.

In Roodborst wordt rechercheur Harry Hole,  die na een schietincident als inspecteur weggepromoveerd naar het politieobservatieteam of kortweg POT. Hiermee komt ook een einde aan zijn samenwerking met zijn collega Ellen. Ellen wordt, op een avond laat, na haar werk vermoord met een honkbalknuppel door een Neonazi. Harry trekt zich deze aanslag persoonlijk aan en hij zet alles op alles om op het spoor van de dader te komen, een dader die zich mogelijk in het politiekorps bevindt.

Zij was net op het spoor gekomen wie “De Prins” was. “De Prins” is de man die een sluipschuttersgeweer via Zuid Afrika naar Oslo heeft laten smokkelen. Om de identiteit te achterhalen van deze schutter moet Harry zich verdiepen in een stuk historie van Noorwegen. Een zwarte bladzijde, volgens sommige Noren. Wie waren die Noorse jongens die samen met Nazi-Duitsland vochten aan het oostfront tegen het communisme? Parallel met het verhaal dat zich afspeelt in 1999-2000 vertelt het boek ook het verhaal van enkele van die Noorse frontsoldaten tijdens de tweede wereldoorlog. Een echte aanrader.