Absint

absint1.jpgOp een mooie lentedag … dik onder de sneeuw …

’t Is toch ongelooflijk hè ? 24 maart en als je ’s morgens de rolluiken omhoog trekt ligt er een dikke laag sneeuw en is het behoorlijk koud buiten. Geen weer om nar buiten te gaan dus.

Wel weer om een hele dag niets te doen behalve misschien de laatste pagina’s van “Absint” van Guido Eekhaut te lezen. Het eerste boek dat ik van Eekhaut heb gelezen maar zeker niet het laatste.

Hoofdinspecteur Walter Eekhaut wordt “verbannen” naar de Nederlandse AIVD onder leiding van hoofdcommissaris Alexandre Dewaal. Zij onderzoeken de activiteiten van een Russische financiële tycoon. Dan wordt er een jonge linkse dissident vermoord, kort nadat hij een lijst met contribuanten van een populistische rechtse partij heeft gestolen. Wat volgt is een verhaal over corrupte politiemensen, zakenmensen die het niet zo nauw nemen met de wetgeving en de Russische maffia.

Het boek leest heel vlot en het tweede en derde boek rond het duo Eekhaut-Dewaal staan al op mijn “nog te kopen” lijstje. En als ik de website van Guido Eekhaut bekijk dan zullen er nog wel andere volgen ook. Misschien niet onmiddellijk de boeken rond “Wolven” die ook bekend zijn van het grote en kleine scherm maar enkel andere titels lijken me wel interessant.

Het volgende boek wordt “Kloostermoord” van C.J.Sansom. Eén van de gezanten van Cromwell wordt in 1537 vermoord in het klooster van Scarnsea. De briljante advocaat Matthew Shardlake en zijn jonge klerk Mark worden uitgestuurd om de moord te onderzoeken. Volgens de Sunday Times is Shardlake een “16de eeuwse Morse”. Dat kan dus niet slecht zijn.

 

cover-kloostermoord.jpg