Spamalot ? Laugh-a-Lot !

Jawel, ik heb behoorlijk veel gelachen gisterenavond.

 

De afgelopen weken op ’t werk zijn enorm zwaar geweest. Ik vond dan ook dat ik wel eens een keer smakelijk mocht lachen. Daarom had ik vorige week een ticketje gekocht voor Spamalot, de musical.

 

Ik ging er wel met gemengde gevoelens naartoe. Om te beginnen is Spamalot van origine een Engelse musical, ontsproten aan het brein van Eric Idle van Monty Python en Engelse humor is vaak niet te vertalen.

 

Daarbij komt nog dat Monty Python and the Holy Grail, de film waarop de musical gebaseerd is, de grappigste film is die ooit is gemaakt (al komt “Blazing Saddles” van Mel Brooks dicht in de buurt). Sommige stukken van de film kan ik bijna woord voor woord meespreken. En toen ik vorig jaar Doune Castle, waar de film werd opgenomen, bezocht heb ik zelfs het script gekocht.

 

Maar mijn vrees was volkomen onterecht. Stany Crets heeft er iets mooi van gemaakt. De humor werkt ook in het Nederlands. En de musical is bijna even absurd als de film. Het was wel jammer dat Walter Baele niet kon meedoen. Althans, dat denk ik toch. Zijn rol werd overgenomen door Stany Crets himself maar mijn gevoel zegt me dat Baele iets beter zou geweest zijn.

 

Mijn favorieten waren echter Nordin De Moor als Patsy (het “paard” van Koning Arthur) en Jonas van Geel als Sir Robin. Van Geel blijkt ook mee te doen in “Tegen de sterren op” waar hij onder andere Erik Van Looy en Caroline Gnnez imiteert.

 

spamalot.jpg