Breda

Alweer de laatste volledige dag van de midweek met moeder.

Bestemming voor vandaag was Breda.

We begonnen ons bezoek aan de bruggenstad met een rondvaart onder al die bruggen. Na vertrek in de haven voer de boot via het Spanjaardsgat de Singel van Breda op. Vanaf de Nieuwe Prinsenkade werd afgeslagen naar de Academiesingel, daarna volgden de Delpratsingel, Oranjesingel, Wilhelminasingel en Boeimeersingel. Daar draaiden we de Generaal van Hamsingel in en volgden we de Vredenburgsingel, Weerijssingel en Tramsingel. Na het varen door de singels waar Breda om bekend staat, voeren we naar de Nieuwe Prinsenkade en eindigden we terug in de haven. Een tochtje van ongeveer een uur. Mooi en rustig (een elektrische boot en slechts 2 passagiers) maar met momenten ook heel koud.

Tijdens de boottocht zagen we ook “de koepel”. Het is één van de drie koepelgevangenissen in Nederland, de andere twee staan in Haarlem en Arnhem. De iconische koepelgevangenis van Breda maakte deel uit van een justitieel complex in het centrum van Breda. De gevangenis is tussen 1882 en 1886 gebouwd naar een ontwerp van Johan Frederik Metzelaar. Het koepelgebouw heeft een open cirkelvormige middenruimte met een hoogte van ruim dertig meter bekroond door een koepel met ijzeren spanten en een diameter van 53 meter. De theorie achter de ronde vorm voor een gevangenis is bedacht door Jeremy Bentham. Zo konden de bewakers de hele gevangenis overzien vanuit het midden. Het cellencomplex bevat 198 identieke cellen.

De gevangenis is vooral bekend omwille van de Drie van Breda. De drie van Breda waren drie Duitse oorlogsmisdadigers die een levenslange gevangenisstraf uitzaten in de Koepelgevangenis in Breda. Ze waren de laatste oorlogsmisdadigers die in Nederland vastzaten. In eerste instantie waren ze met z’n vieren: Willy Lages, Joseph Kotälla, Franz Fischer en Ferdinand aus der Fünten. Alle vier waren ze betrokken geweest bij de Jodenvervolging. In 1966 werd Willy Lages alsnog uitgezet naar Duitsland. Volgens artsen was hij terminaal ziek. Dat bleek achteraf niet waar te zijn. Maar de Vier van Breda werden toen de Drie van Breda. Eind jaren ’60 ontstond discussie over vrijlating van de drie overgebleven gevangenen. Er werd een gratieverzoek ingediend door de drie. Uiteindelijk stemde de Kamer tegen de vrijlating van de Drie van Breda. In 1979 overleed Kotälla. Tien jaar later kwamen Fischer en Aus der Fünten alsnog vrij. Beiden waren hoogbejaard en overleden kort na hun vrijlating.

Na een koffietje om het terug warm te krijgen bezochten we vóór de lunch nog de Grote Kerk.

Na de lunch wandelden we naar het Begijnhof van Breda, één van de mooiste begijnhoven die ik ken. Dan ging het via het Park Valkenberg en het Kasteel van Breda terug naar de auto en naar onze bungalow.

We sloten de dag af met een wandelingetje van een drietal kilometer door de Loonse en Drunense Duinen waar we gisteren ook al de “ijsbaan” van Kaatsheuvel ontdekten. Deze plas werd met de hand uitgegraven door werklozen en in 1934 werd ze plechtig geopend om de volgende winter al onmiddellijk 4.000 schaatsers te verwelkomen. In 1939 wilde de gemeente er een zwembad van maken maar de oorlog dwarsboomde de plannen omdat de Duitsers het hele gebied gebruikten als munitieopslag en het daardoor Sperrgebiet werd . Toen de Efteling in 1952 een eigen zwembad aanlegde werden de plannen volledig afgeblazen.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s